BALIBÅTAR


En utflykt från Sanur.

Nu drar vi dit pepparn växer ! Från vårt basläger på Bali i Sanur ställer vi vår resa till den östra delen av ön ,vi upplever skönheten med sina enastående vackra risterrasser  Dessa enastående vackra konstverk skapat med primitiva redskap ur människohand får osökt tanken till tiden då Baltzar von Platen var byggherre vid skapandet av vårt stolta blå band genom Östrergötland- väsrergötland,till vilket Tage Danielsson skalldade i sin dikt(De valkiga händer som grävde Göta Kanal) Dessa risterrasser kom till långt tidigare,närmare bestämt  mera än för tusen år sedan, och samma arbetsredskap används än i dag ,det är med djup beundran man njuter av dess skönhet ,här är grönskan en nyans grönare än grönt .Mitt råd till dig som turist på Bali.Låt dessa vänliga och hjälpsamma människor ta med dig ut till de små byarna,Träng in i naturens vackra sköte vid sidan av allfarsvägarna .Vår resa går vidare längs Sidemen Road den kanske vackraste vägen på Bali, mitt råd är att nöj dig inte med att uppleva det vackra från vägkanten, ett otal små stigar leder in i naturen. När gud skapade dessa vackra öar som ligger som ett bälte vid ekvatorn,mitt i detta band av små sundaöarna lät han Bali ligga som det juvelsmyckade spännet. Atmosfären på Bali kan man inte ignorera . om man tillbeder andarna så många gånger per dag av så många människor. Indonesien har hela 240 milj.invånare är det ofrånkomligt att hela atmosfären formligen vibrerar av denna tillbedjan, detta lugn är mest påtagligt uppe i Tanganan hos Aga-folket. Denna fofkgrupp lever ännu kvar utanför turist-kommersen.Vi stannar kvar på de höga bergsvägarna för att invänta solnedgången,och vackrare än så blir det inte någon annan stanns,så vi sitter kvar här medan andarna vakar över oss, och stillheten vilar över Bali.Vi ställer så färden på smala slingrande vägar ner till Sanur,medan de yngre turisterna vaknar ur sin fyllas yra och intar Kuta där man anger am (förmiddag) i stället för pm (kväll) som stängningstid. God natt sov gott. Från ett tidigare besök på 80-talet träffade jag en överenskommelse med konsthandlaren i Ubud att träffas nästkommande dag hemma hos honom. Nästkommande dag , en timma senare än överenskommen tid ,och ett besök i templet, dyker han upp på sin motorcykel med en förklaring att andarna var på gott humör för att inleda dagen i goda affärer "där av dröjsmålet" . Vid närmare fråga hos människor om dessa höga trösklar i husen ca: 30 cm fick jag till svar att de onda andarna kommer ej över dessa, så som de goda andarna , b.l.a Garodan som kan flyga således tar de sig inte över trösklarna. 

Risterrasser ett konstverk


Balis farväl till kungen


NÄSAPA


Svart Tupp

Man ska en midsommarnatt snöpa en svart tupp och i stället för det man berövat honom operera in en muskotnöt.han får sen gå där och ha det tråkigti ett helt år, men nästa johannisnatt nackar man den stackarn,pillrar ut nöten och med muskotnötolja smörjer in en väsentlig kroppsdel hos mannen så slokar den den inte på flera dagar.

Kryddnejlikan







Vi checkar in bagaget bestående av bekväma kläder passande för vistelsen i djungel och regnskog under några dagar .Resans mål är Borneos regnskogar uppe i norra delen som benämns Sabah, ett område tillhörande Malaysia medan den större södra delen Kalimantan tillhör Indonesien. Borneo ligger med sin mitt rakt under ekvatorn ett öområde av stor mängd av öar öster om Borneo som benämns som Kryddöarna , numera Moluckerna och ligger mellan Borneo och Papua nya Guinea . Från detta område av mindre öar har just Muskott och Kryddnejlikan sitt ursprung, en krydda som fraktades till västerländerna och Kina för sin väldoft .Fem hundra år senare kom den till användning i medicin, vilket jag återkommer till.Men allra störst reveny av europeernas och Kinesernas böjelser för kryddnejlikearomen hade dock de furstar vilkas små öar mellan Celebes och Nya Guinea. Den enda växtplatsen i hela världen för doftande träd som bar så åtråvärda blomknoppar.De samlade rikedomar på hög - t o m sir Francis Drake häpnade när han 1579 såg hur de vältrade sig i guld och anade föga vad framtiden hade i beredskap för deras än så länge välbärgade och sorglösa minirikena .Men som så mycke annat åtråvärt har knappast någon annan krydda kommit att låta så mycket blod att flyta och intriger spinnas eller inspirerat till värre attentat mot både folk och flora än denna lilla blomknopp. Holländarna,som jagade ut portugiserna som de stora sjöfararna1617- 1620 förde rena terrorväldet bland öborna .Sultanatet Makassar på ön Celebes fungerade som en frihamn för kryddor där sultanen upprätthöll ordningen med en egen arme med 10.000 man utrustade med pilbåge och blåsrör. men värre skulle det bli. På samma sätt gick  Holländarna väga, man tog ö efter ö det anses att minst 60 000 infödda dödades för kryddhandelns skull   .Holländarna tog över kontrollen av all handel,  som muskott och kryddnejlika.Kryddhandeln monopoliseras genom fullständig kontroll av odlingarna. Holländarna lokaliserade dem på några få öar och brände sedan ned alla andra buskar och träd. Försök att kringgå förbuden möttes med stenhårt motstånd , och tiotusentals kryddbönder mördades av Holländarna. Många äldre personer kan dra sig till minnes då man gått hem från tandläkaren med kryddnejikesmak i munnen.Ur kryddnejikan utvann man nejlikolja (Euenol) ett bakteriedödande och smärtstillande medel.Från Sverige finns flera exempel. Ett flitigt använt citat , avseende kryddåtgången under det gravöl Heliga Birgitta höll 1328 över sin fader.Enligt en bevarad nota användes bland annat fem kilo kummin,ett kilo Ingefära,ett halvt kilo kanel,tre kilo pepper,samt sju hekto saffran.Med dagens pris på saffran skulle sju hekto saffran kosta 56000 kronor....

KRYDDNEJLIKA


Tillhör samma växtsläkte som Myrten,Eucalyptus,Kryddpepper,Guava med flera.
Kryddnejlikan skördas innan knopparna är fullt utslagna och det är endast knopparna som används som krydda
Denna krydda odlas framför allt i den Indonesiska övärlden och härstammar från ögruppen Moluckerna

Kacakdans Uluwatu


Kecakdans

KECAKDANS Historien är enkel, och egentligen inte nödvändigt för dig att veta, för att uppskatta dansen. Dansen skildrar en legend från hinduiska eposet i Ramayana. I berättelsen har hustrun till Rama, Sita, blivit kidnappad av Ramas ärkefiende, kungen av Lanka, och blivit bortförd till sitt palats i Alengka. I sitt sökande efter Sita, ber Rama hjälp av den röda Apkungen Sugriwa. Tillsammans väljs Hanoman, en vit apa med magiska krafter, för att hitta Alengka och söka Sita. Rama ger Hanoman hans ring så att han kan bevisa sin identitet till Sita när han finner henne.Hanoman finner Sita, ger henne ringen, och försöker förstöra palatset där Sita hålls, men fångas. I kanske en av de mest dramatiska scener, är Hanuman bunden och placeras i en ring av halm som sätts i brand. Solen har fastställt denna tidpunkt. Vi ser en vit och en gul apa dansa fram och tillbaka över den brinnande halmen. Så småningom sprakar gnistor upp i luften när han jagar bort sina förföljare. Den stora samlingen återvänder med sin armé av apkrigare, spelad av kören. Skurkarna besegras. Sita återförenas med Rama. I ett gränsöverstigande tillstånd försätter sig den dansande,i detta fallet apan i trance vilket gör att han förmår motstå smärtan av att dansa,och med bara fötter släcker elden,en eld bestående av kokossskal.

Vad tittar du på.Från ett besök på Borneo.


Barongdans


Vaniljorchide

För att omnämna en annan betydelsefull krydda har vaniljen betytt mycke för smaksättning . Ursprungligen kommer den från Mexico och tillhör familjen Orkide vilka är mycket speciellt uppbyggda och avsedda att dra till sig insekter och det är då bara i samarbete med just den eller de pollinatörerna som blommornas sexualmekanism fungerar . I ett försök att odla vanilj på Java visade det sig att någon naturlig pollinatör ej fanns i dessa områden . 1841 var det en föredetta slav på den franska ön Reunion i Indiska oceanen som kom på hur man praktiskt kunde lösa problemet med de saknade insekterna. med hjälp av spettsen på bambusticka hämtade han upp frömjöl somsedan fördes in i blommans väl inlåsta märke. ungefär sågår det alltjämt till. Mellan vaniljblommans ståndare och märke finns en köttig läpp ,och utanför sitter ståndarna . Pollinisatören tar nu ett speciellt grepp med den vänstra handen , så att läppen förs åt sidan och den feminina sidan helt skamlöst blottas, sedan tar han med bambustickan eller en liten pensel i högra handen och fångar upp pollenklumpen, där efter förs in i märket och torkas av och kläms fast med hjälp av vänstra handens tumme.
Två plantor från just Java fördes hem till tropikhuset i Linköping år 2003 där Ingemar Eriksson tog hand om vårdnaden av dessa, där man nu kan beskåda dem.

Muskot är inte bara en krydda

Muskotnöten.
Muskot är inte bara en krydda,utan två.Den har sitt ursprung från Bandaöarna och Moluckerna i Indonesien,växer på städsegrönt träd som kan bli upp till tjugo m högt.
Denna nöt är som många andra kryddväxter mytomspunnen vilket denna lilla anekdot har att berätta.Om man får en muskotnöt på nyårsdagen och sen bär den i fickan kommer man under det följande året att kunna trilla hur hårt och högt som helst utan att riskera bryta minsta lilla ben,samtidigt som faran att råka ut för slaganfall temporärt eliminerats. Inte heller kommer man med muskot i fickan att drabbas av hemorrojder,Skarlakansfeber eller bölder i mjälten.Och om man håller en muskotnöt i vänstra armhålan när man går till dans kan man vara säker på att inte behöva bli vare sig nobbad eller panelhöna.Detta fungerar dock bara på fredagkvällar,påpekar för säkerhets skull författaren till den svartbok från Breslau varur tipset hämtats.Men därmed bör ju hela veckändan vara räddad,kan det tyckas, bara man sköter sina kort väl.Då kan det kanske vara bra att känna till att om man smörjer in en viss, i detta sammanhang icke oväsentlig kroppsdel med muskotnötolja så slokar den sedan inte på flera dagar,det hävdade i alla fall med bestämdhet en munk (!) på 1500 talet.
Den magiska läkekonsten är ju inte sällan ganska komplicerad.Ett gott exempel är följande medel mot epilepsi,Man ska en midsommarnatt snöpa en svart tupp och i stället för det man berövat honom operera in em muskotnöt. Han får sen gå där och ha det tråkigt i ett helt år, medan hönan Agda roar sig på annat håll,men nästa johannisnatt nackar man den stackarn, pillrar ut nöten och river den till pulver,som intaget i lite vatten,hejdar nästa anfall av sjukdomen. Den kuren bör ha en avsevärd placeboeffekt.

KECAKDANS


RSS 2.0