VEM HAR TID ATT GÅ I ANDRA TANKAR?


Vem har tid att gå i sina egna tankar.Det är väl för andra människor alldeles meningslöst, det finns så mycke annat att tänka på.
Vet de om hur det en varm försommardag doftar i ängsmarkerna,har de lyssnat till bäcken där den gula kabbelekan växer,där smultrondoften kunde kännas lång väg en varm sommardag,där vi letade upp det starkaste strået för att trä de läckra bären som ett pärlband.I dessa beteshagar har man i dag höjt avkastningskraven genom att med konstgödning och inplantering av en förmörkande granskog höjt saluvärdet på de små gårdarna.
Vem bryr sig i dag,om det inte hörs från barnens lekar och skratt där benen var fulla med spring.
Jag är nu tillbaka på Bali,där de gulbleka risaxen rör sig för vinden medan jag går i mina egna tankar,medan risbonden ömt vårdar sina risterrasser som han ska lämna över till nästa generation,där kan jag i dag se hur han för hand slår gräset vid sina vattenkanaler och tätar till där så behövs.Att vårda detta kulturarv innebär ständigt handarbete,att leda vatten i ett nätverk av kanaler.Ett mer än tusenårigt kulturarv .Den Balinesiska bonden driver fram tre skördar under ett år,så det ges inte tid i bland för att i några mellanperioder bege sig på gårdsauktion, som den svenske bonden med plånbok i bakfickan och varmkorv i handen ge ett bud vid utropet på den nästan nya harven.
 (Väderstadverken kommer ut med en ny modell i år)

Jag är inte bakåtstävare,men i bland rusar det svenska samhället i väg med oss,vi styrs av Marknadskrafterna. Det ges inte tid för att gå i sina egna tankar,detta gäller även den svenska bonden som nu tagit hjälp av media för att skaffa en fru. Någon oro till eftertanke behövs ej,vi har ju våra köttfabriker, som levererar in sina produkter till ICA-Willys där djuren ligger på Lit de parade i kyldisken.. Fredagsmyset är redan färdigt för grillen,flintasteken är preparerad redan i affären och vi kan lägga oss bekvämt i den nyinköpta soffan från IKEA.Med hjälp av fjärrkontrollen knäpper vi på Tv:n och njuter av den svenska bondekulturen,hur bonde söker fru. Vi kan känna oss trygga då dessa köpstarka centra som i dag har ökat avkastningskraven / hektar på den Östgötska myllan .

 Må vi flyta vår framtid på gummimadrasser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0