Regnperiod


 

Regnperioden på Bali.2012

Regnperioden på Bali innebär att man vissa dagar inte går så långt hemifrån, varför. Jo när det regnar här kan man flyta fram på gummimadrasser. Jag bor mycket centralt i ett område med vackra Baliträdgårdar, dessa är alla omgärdade av höga murar, för oss västerlänningar kan dessa gårdar bete sig lite för slutna och stängda, men är mycket vackra, med en fantastisk stillhet..

Balineserna lever oftast i storfamilj med flera hus på gården, där är det ålderkvinnan som regerar, med stor respekt tilltalar man henne med Ibu Wayan. Denna kvinna styr hela familjen, hon regerar över tjänstefolk, fördelar arbetsuppgifter och pengar inom familjen medan mannen vårdar trädgården med alla vackra träd och växter.

Jag tänkte försöka beskriva en liten del av den Balinesiska kalender, ett för oss västerlänningar mycket märkligt system där månen har en central betydelse .Begynnelsen av denna dyrkan har sin upprinnelse från den heliga profeten Indhra, som uppstigen ur floden Indhra för över ett tusen år sedan förkunnade att det goda alltid besegrar det onda. En väl sammansatt blandning av mytologi och religion där balans mellan det vita och svarta måste upprätthållas.

Man skriver nu 1933 i den Balinesiska kalendern, och den 23 mars firar man Nyepi som är deras nyår, där efter skriver man 1934.Det är nu i januari och februari man förbereder dessa betydelsefulla dagar, Ett år på Bali består av 420 dagar detta är sedan uppdelat i två delar, och en månad består av 35 dagar med sin början den 1 februari som är deras Galungan. 11 dagar där efter inträder Kuningan,210 dagar där efter kommer det till Galungan på nytt. Året består ju av 12 månader och en månad på Bali är 35 dagar och således får man till det så att sex månader gånger trettiofem dagar blir 210 dagar och året får sina 420 dagar.

Inom dessa två perioder är året indelat med många andra betydande ceremonidagar, man räknar till cirka 250 ceremonidagar där man bereder sig tid vid templet. Jag kan nämna att Bali är i storlek en och en halv gånger vårt Gotland .Det finns mera än tio tusen tempel på Bali. Tänk tanken om tio tusen kyrkor på gotland. Galungan firar man i templet på sin födelseort vilket betyder att hela familjen träffas där för att fira Galungan och vid detta tillfälle bjuder traditionen att man äter” Babi Guling”som är spädgris. Nästa stora dag är Nyepi Balis Nyår. Nu startar man ett formidabelt krig mot de onda andarna, man tillverkar Monsterfigurer, dessa kallas OGO-OGO. Natten till den 23 mars vid fullmåne bär man runt dessa OGO.OGO i byarna för att vilseleda de onda.KL24 00 släcker man ner all belysning på Bali,ingen människa får under 24 tim ej vistas ute,ingen belysning får syna s. Att detta är fullt allvar framgår av att flygplatsen på Bali är stängd under dessa 24 tim. Och jag undrar nu hur mycket pengar detta kostar Bali då det under högsäsong flyger in / ut c:a 6-7000 pers./ dag Mars är dock lågsäsong, och c:a 5000 pers .flyger in / ut på Bali.

De onda andarna konstaterar nu , några människor finns icke på Bali , var på de flyger vidare över Indiska oceanen. Balis befolkning kan nu gå ut ur sina hus, och på det viset leva vidare ytterligare ett år i god harmoni med sina andar. På Bali säger man. Sin ken ken / No problem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0